Dieta w kamicy wapniowej

Kategoria: 
Porady

Kamica to najczęstsza choroba układu moczowego. Kamienie tworzą się na skutek krystalizacji substancji rozpuszczalnych w moczu. Do najistotniejszych czynników wywołujących kamice nerkową należą zaburzenia przemiany materii, powodujące wytrącanie się z moczu kryształków soli.

Powstaniu kamicy sprzyja także:

  • zastój moczu - powodowany powstrzymywaniem się od oddawania moczu,
  • nadmierne zagęszczenie moczu - powodowane piciem zbyt małej ilości płynów (szczególnie w lecie, w czasie pracy w gorących pomieszczeniach),
  • zapalenie dróg moczowych,
  • błędy dietetyczne - polegające na spożywaniu potraw obfitujących w substancje, z których tworzą się złogi.

Zasady diety

Główną zasadą leczenia kamicy wapniowej jest ograniczenie produktów o dużej zawartości wapnia tj.: sery dojrzewające, topione, mleko pełne w proszku, mleko zagęszczone, czekolada mleczna, kakao, szprot wędzony, soja, żółtko, bryndza.

Dość dużo wapnia może zawierać woda wodociągowa - korzystne może być używanie filtrów wytrącających sole wapnia. Zaleca się także ograniczenie spożycia soli kuchennej, ponieważ spadek wydalania sodu z moczem powoduje zmniejszenie wydalania wapnia.

Poza wprowadzeniem odpowiedniej diety, zaleca się także spożywanie dużej ilości płynów (3 - 3,5 l w ciągu doby), które powodują zwiększenie produkcji moczu.

Celem powyższego postępowania jest zapobieganie krystalizacji w drogach moczowych substancji wydzielanych do moczu poprzez utrzymanie ich małego stężenia. To niskie stężenie musi być utrzymane w ciągu całej doby, także w nocy.

 

Zawartość wapnia w 100 g wybranych produktów mlecznych ( w mg)

Nazwa produktu

Zawartość wapnia

Nazwa produktu

Zawartość wapnia

 

 

 

 

mleko surowe (3,5% tł.)

118

kasza manna

17

mleko spożywcze homogen.

120

otręby pszenne

119

mleko w proszku pełne

1062

chleb razowy

23

jogurt (2% tł.)

199

chleb zwykły

16

kefir (2% tł.)

120

chleb pszenny

715

Brie pełnotłuszczowe

342

soja

157

Camembert pełnotłusty

386

fasola biała

163

Cheddar pełnotłusty

703

marchew

38

Edamski pełnotłusty

809

ziemniaki

8

Edamski tłusty

798

jabłka

3

Ementaler pełnotłusty

837

śliwki

15

Edamski tłusty

489

parówki

13

Ementaler tłusty

492

kiszka wątrobiana

23

bryndza

532

karp świeży

5

ser twarogowy homogen. tł.

98

makrela

3

ser twarogowy chudy

96

szprot wędzony

1003

ser twarogowy tłusty

91

masło śmietankowe

12

śmietana (18% tł.)

99

olej roślinny

0

jajo kurze całe

42

kasza jęczmienna perłowa

20

białko jaja

6

gęś tuszka

2

żółtko jaja

147

polędwica

4

baranina łopatka

8

wołowina karkówka śr. tłusta

13

cielęcina łopatka

10

żeberka

21

wieprzowy schab surowy

10

kura tuszka

7

czekolada mleczna

240

kurczak tuszka

6