Dieta w przewlekłej niewydolności nerek

Kategoria: 
Porady

Sposoby przyrządzania potraw

Łatwo strawny charakter diety i związany z tym wybór dozwolonych tłuszczów (olej słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło roślinne) warunkuje stosowanie odpowiednich technik przyrządzania potraw.

Dopuszcza się:

  • Gotowanie w wodzie
  • Duszenie bez dodatku tłuszczu,
  • Opiekanie i pieczenie bez tłuszczu,
  • Wyeliminowanie zasmażek,
  • Zaprawianie gotowych potraw dodatkiem surowego tłuszczu (masło, oliwa, oleje, słodka śmietana).

Świeżo przyrządzone posiłki należy podawać często i w niewielkich porcjach, najlepiej 5 posiłków dziennie.

Potrawy przyrządzone z ograniczoną ilością soli, a szczególnie bez jej dodatku nie są smaczne. Wskazany jest dodatek do potraw kwasku cytrynowego, żuru kiszonego, serwatki, kwaśnego mleka. Smak, wygląd, aromat i sposób podania potrawy może przyczynić się w znacznym stopniu do pobudzenia apetytu. Należy unikać potraw zbyt słodkich i tłustych. Po słodkich potrawach występują nudności, a po potrawach tłustych wymioty. Smak i aromat poszczególnych posiłków uatrakcyjni także dodatek listków roślin przyprawowych, nie tylko popularne liście kopru, pietruszki, czy szczypiorku, ale także selera, estragonu, majeranku, melisy lekarskiej, mięty, szałwi, rzeżuchy oraz nasiona kopru i kminku.

Wybór przypraw byłby niezupełny, gdyby pominąć czosnek, cebulę, skórkę cytrynową i pomarańczową, cynamon a nawet goździki.

Wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych w przewlekłej niewydolności nerek

Produkty

Zalecane

Przeciwwskazane

 

 

 

Produkty zbożowe

W przypadku diety bez ograniczenia soli kuchennej wszelkie gatunki chleba i bułek;

Przy ograniczeniu soli, pieczywo wypiekane w domu (bezsolne), wszystkie gatunki kasz i mąki

Wypieki przemysłowe z dodatkiem proszków do pieczenia, pieczywo domowe spulchnione proszkami, słone paluszki

Mleko i produkty mleczne

Mleko słodkie i zsiadłe, kefir, jogurt, twarogi i sery twarogowe

Sery podpuszczkowe (żółte) i sery topione, mleko w proszku

Jaja

Świeże, gotowane, "smażone" na parze, ograniczenie spożycia żółtek

 

Mięso, wędliny i ryby

Chude gatunki mięs: cielęcina, wołowina, królik, kura, kurczę, perliczka, indyk, gołąb, dorsz, flądra, karp

Wędliny, konserwy mięsne, rybne, drobiowe, podroby, śledzie solone, ryby wedzone, marynowane

Masło i śmietanka

Masło świeże niesolone, słodka śmietanka

Masło solone, topione

Inne tłuszcze

Oleje: słonecznikowy, sojowy, oliwa

Słonina, smalec, łój, boczek, margaryna i in. Oleje

Ziemniaki

Gotowane, pieczone bez tłuszczu, zapiekane

Pieczone i smażone w tłuszczu

Warzywa i owoce

Wszystkie, zarówno surowe, gotowane i pieczone bez tłuszczu, domowe przetwory owocowe bez dodatku środków konserwujących z wyjątkiem cukru

Kwaszonki, marynaty, warzywa solone, konserwy

Strączkowe suche

 

Groch, fasola, bób, soja, soczewica

Cukier i słodycze

Cukier, miód, domowe dżemy, marmolady i kompoty

Wszelkie wyroby cukiernicze, kremy, torty i in. ciasta i ciasteczka, czekolada

Używki

Słaba herbata i kawa naturalna

Mocna kawa, kakao, wody mineralne, wina, wódki, piwo i inne napoje alkoholowe

Przyprawy

Sól jedynie w ilości określonej przez lekarza, swieże i suszone liście roślin przyprawowych (koper, pietruszka, seler, rzeżucha, cynamon, czosnek, cebula, chrzan)

Ostre przyprawy: pieprz, papryka, musztarda, ocet, kolendra, ziele angielskie, gorczyca, imbir