Dieta w chorobach trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych

Kategoria: 
Porady

 

W ostatnich latach w dziedzinie nowoczesnej dietetyki zmieniło się bardzo wiele. Dotyczy to także diety stosowanej w chorobach trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.

Powinieneś ściśle przestrzegać pewnych ogólnych zasad:

  • Najważniejszą zasadą dietetyczną jest bezwzględny zakaz picia alkoholu
  • Lepiej jest spożywać 5-7 małych posiłków niż 3 obfite
  • Należy wybierać produkty z niską zawartością tłuszczu
  • Zaleca się urozmaicona dietę lekkostrawną, bogatą w witaminy i składniki mineralne
  • Wskazane jest zachowanie umiaru w jedzeniu
  • Należy dużo pić, unikając słodkich i gazowanych napojów
  • Należy stosować się ściśle do zaleceń lekarza

Poniżej przedstawiamy Państwu szczegółową tabelę z produktami spożywczymi zalecanymi i przeciwwskazanymi.

 

Produkty spożywcze

Zalecane

Przeciwwskazane

Mleko i produkty mleczne

niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone maślanka (do 1/2 litra dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu, mleko kondensowane z 5% i 7,5% tłuszczu

zawierający bardzo dużo tłuszczu ser, mocno przyprawiane gatunki serów

Produkty zbożowe i zawierające skrobię

mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony, płatki kukurydziane

brak

Chleb, pieczywo

chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, Graham, chleb razowy, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciastko z owocami, piernik, keks

świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, naleśniki, makaroniki)

Cukier, słodycze, sacharyna (słodzik)

cukier, fruktoza, cukier gronowy, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodzik płynny, w proszku lub w tabletkach

słodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki)

Owoce

obrane jabłka i gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grapefruit, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, najlepiej przyswajalne są kompoty owocowe

niedojrzale owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą

Przyprawy, sosy przyprawione korzeniami i ziołami

kminek, anyż, koper włoski, goździki. cynamon, gałka muszkatołowa, liście bobkowe, jagody jałowca, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup. Przy indywidualnej tolerancji także: curry, chili, czosnek, cebula i słodka papryka w proszku w małych ilościach, wszystkie zioła

ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji

Napoje

czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub o obniżonej zawartości tłuszczu, herbaty ziołowe, woda mineralna gazowana

mocna kawa ziarnista, napoje gazowane
przy chorobach trzustki całkowicie zakazany jest alkohol !

Mięso, drób, dziczyzna

cielęcina, wołowina, (chuda), polędwica, jagnię, serce, wątroba, nerki, móżdżek, ozór, kura, kurczak, indyk, gołąb, bażant, dzika kaczka, królik, zając, sarna, jeleń, dzik

tłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, mięso wypiekane w tłuszczu, tłusty drób (kaczka, gęś)

Wędliny

szynka bez tłuszczu, chuda, zimna pieczeń, peklowane mięso w puszkach, cielęcina w galarecie, drób w galarecie, wędliny drobiowe

wszystkie inne tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, mielone mięso wieprzowe, mięso siekane

Zupy i sosy

chudy rosół na mięsie, lekko podprawiane zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu

tłusty rosół, majonez, sosy masłowe, wywary z kości

Tłuszcze do smarowania, oleje

masła, margaryny miękkie(w kubkach), oleje roślinne i słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy, kukurydziany, sojowy, oliwa

smalec, łój, słonina, margaryny twarde (w kostkach)

Ryby, skorupiaki

okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, lin; kraby, raki, ryba w galarecie, świeży tuńczyk

karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju

Ziemniaki

ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniaki purée, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki

Warzywa, sałatki

młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, kwaszona kapusta, rzodkiew, buraki, seler, pomidory ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny, oberżyny, cukinia, koper włoski, brokuły

cebula surowa jak i zarumieniona na tłuszczu, odmiany kapusty: biała, czerwona, włoska przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem, groch, fasola, soja

Potrawy z jaj

jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, jajko do zagęszczania zup, sosów, legumin, sufletów, przy żółtku należy zwracać uwagę na jego tolerancję przez organizm. Uwaga ! żółtko przeciwwskazane w chorobach dróg żółciowych

jajka gotowane na twardo, jajka sadzone, jajecznica na słoninie