Dieta w nerczycy

Kategoria: 
Porady

W nerczycy ma zastosowanie dieta łatwo strawna, która to zapewni dostarczenie energii i skladników pokarmowych w odpowiednich ilościach i proporcjach.


Należy unikać pokarmów:

  • wzdymających
  • długo zalegających w żołądku
  • ostro przyprawionych
  • używek
  • marynat

Posiłki należy podawać 4-5 razy dziennie

Białko podaje się w ilości potrzebnej do pokrycia zapotrzebowania organizmu, odpowiednio do należnej masy ciała (0,7-0,8 g) białka na kg mc./d. Część powinna stanowić białko o dużej wartości biologicznej, pełnowartościowe, które zawiera w swym składzie wszystkie aminokwasy egzogenne. Do tego należy dodać białko do pokrycia utraty białka z moczem w ciągu doby. Dawniej dieta taka obfitowała w białko, ale ostatnie badania wykazały, że jego ograniczenie może zwolnić postęp choroby podstawowej, jak i zmniejszyć białkomocz.

Stopień ograniczenia soli kuchennej i wody zależny jest od przebiegu choroby. Wskaźnikiem służącym do ustalenia ilości płynów w diecie jest ilość moczu wydalanego w ciagu doby i stan chorego.

Zespołowi nerczycowemu towarzyszy zawsze wzrost poziomu cholesterolu we krwi, dlatego należy ograniczyć w diecie ilość produktów bogatych w cholesterol. Dozwolony jest tłuszcz głównie w postaci oleju sojowego, słonecznikowego, a także masła słonecznikowego, stosujemy jako dodatek do gotowych potraw.

Dopuszcza się:

  • gotowanie w wodzie, na parze
  • duszenie bez dodatku tłuszczu
  • opiekanie i pieczenie bez tłuszczu
  • potrawy podprawia się zawiesinami z mąki i mleka lub śmietanki
  • tłuszcz w postaci surowej dodaje się do gotowych potraw

Produkty zalecane i przeciwwskazane 

Produkty

Zalecane

Przeciwwskazane

 

 

 

Pieczywo

Wszystkie gatunki bez dodatku soli kuchennej

Solone ciastka na proszkach

Mąka

Wszystkie gatunki

 

Kasze

Wszystkie gatunki

 

Mleko

We wszystkich postaciach

 

Ser

Biały, twarogowy (bez soli)

Sery żółte, topione, solone, podpuszczkowe, pikantne

Jaja

Jaja całe, żółtka, białka

 

Mięso

Chude gatunki mięsa: cielęcina, wołowina, konina, drób, kura, kurczę

Tłuste gatunki, podroby, wędliny, konserwy

Ryby

Chude gatunki ryb: szczupak, sandacz, lin, leszcz, pstrąg, dorsz

Tłuste ryby wędzone, konserwy

Masło

Masło świeże nie solone

 

Śmietana

Śmietana, śmietanka

 

Warzywa i owoce

Wszystkie gatunki świeże, wliczając je w dozwoloną ilość płynów

Kiszonki, warzywa solone

Ziemniaki

Gotowane, pieczone

Smażone, odsmażane

Groch i fasola

 

Nie podaje się żadnych roślin strączkowych

Cukier i słodycze

Cukier, miód, przetwory owocowe na cukrze

Czekolada, tłuste wyroby cukiernicze z kremami i ciasta spulchnione proszki.

Przyprawy

Łagodne: pietruszka, seler, majeranek, cebula, szczypiorek, koperek, cynamon, wanilia, kwasek cytrynowy, skórka cytrynowa i pomarańczowa, kminek, chrzan

Pieprz, ocet, musztarda, sól, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa

Używki

Słaba herbata, słabe kakao

Kawa naturalna, alkohol